sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Ryssän-Hietaniemen suku

Ryssän suku on mietityttänyt historiantutkijoita ja sukututkijoita. Ryssä sanana tietysti viittaa mielessämme itään. Ryssä-nimi esiintyy varhaisissa asiakirjoissa etenkin Kittilässä, mutta myös muissa Kemin Lapin lapinkylissä esiintyy ihmisiä, joilla on Ryss-lisänimi. Käräpöytäkirjojen todistukset ’aitolappalaisuudesta’ viittaisivat siihen, että kyseessä on vanha ja vakiintunut lapinsuku. Toisaalta nimi Ryssä viittaa mitä ilmeisimmin itään ja etenkin ortodoksiseen uskoon. Tämä yhdistettynä perimätietoon Karjalasta tulleista esi-isistä vahvistaa yhteyttä Karjalan ”Lapin” suuntaan. Kittilässä on myös muita karjalaisperäisiksi katsottavia paikannimiä esim. Riiko).Vanhat karjalaisperäisiksi katsottavat murrepiirteetkin vahvistavat selityst

Kemin Lappi ja Vienan Lappi ovat todennäköisesti olleet muinoin samaa Metsä Lappia, jossa elinkeinot, kieli ja kulttuuri ovat olleet sangen yhtenäiset. Ihmiset ovat liikkuneet, käyneet kauppaa ja muuttaneet alueella vilkkaastikin paikasta toiseeen.

Lähteitä esim:
- Joona, Juha 2006: Entisiin Tornion ja Kemin Lapin maihin kuuluneiden alueiden...
- Enbuske, Matti 2008: Vanhan Lapin valtamailla
- Fellman, Jacob: Kemin Lapin käräjäpöytökirjoja,

Erik Hietaniemi (Jääskö) = Aili Pehrsson (Ryssä)   
                                          
   Matts Eriksson Hietaniemi
                                           |
  Erik Mattson Hietaniemi = Chirstin Pehrsson (Ryssä)         
(Ailin Matin Erkin ja hänen vaimonsa Kirstin saamelaisuus todettiin Kittilän käräjillä 1700-luvun alussa nautintaoikeuskiistan yhteydessä. Käräjillä yritettiin evätä heidän "lappalaisoikeutensa", koska he olivat alkaneet maanviljelijöiksi, mutta oikeus totesi Erikillä olevan oikeudet vaimon ja isoäitinsä Ailin lapinsukuisuuden perusteella. (ks. esim. J. Fellman, J. Joona)
                                                       | 
Erik Eriksson Hietaniemi, 1729 (Ala) = Maria Persdotter Kaukonen
                           |
     Anna Sophia Eriksdotter Hietaniemi, s.1779 = Matts Mattsson Nickilä
             |                                                   
Maria Nikkilä, s.1817 = Pehr Ylinambajärvi                   
           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti